Guvernul este interesat de dezvoltarea componentei economice a Parteneriatului strategic dintre România şi SUA

0
0
0
s2sdefault

Prim-ministrul Sorin Grindeanu şi membrii Guvernului au avut marţi, 29.03.2017, la Palatul Victoria, o întâlnire cu membrii celei de-a cincea misiuni economice anuale în România a Consiliului de Afaceri Americano – Român (AMRO), în context premierul subliniind interesul Executivului de la Bucureşti pentru dezvoltarea componentei economice a Parteneriatului strategic dintre România şi SUA.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, discuţiile s-au axat pe întărirea Parteneriatului Strategic cu SUA şi a colaborării excelente dintre cele două ţări în domeniul securităţii. "Ambele părţi şi-au exprimat dorinţa de a imprima aceeaşi dinamică şi în ceea ce priveşte dimensiunea economică", precizează sursa citată.

Totodată, şeful Executivului, Sorin Grindeanu, i-a asigurat pe oamenii de afaceri americani că România este un factor de stabilitate politică şi economică în regiune.

"Suntem foarte interesaţi de dezvoltarea componentei economice a Parteneriatului strategic dintre ţările noastre şi apreciem rolul pe care organizaţia dumneavoastră îl joacă în promovarea României ca un mediu solid pentru dezvoltarea de noi investiţii din partea companiilor americane", a declarat premierul, citat în comunicat.

El a subliniat în acelaşi context că are rolul de a crea condiţii pentru ca România să fie atractivă pentru investitori şi să sprijine crearea de locuri de muncă.

"Tocmai, de aceea, îi încurajez pe miniştri ca la întâlnirile bilaterale pe care le vor avea cu investitorii americani să discute proiecte concrete şi benefice pentru economia românească", a afirmat Grindeanu.

În comunicat se arată că prim-ministrul le-a transmis membrilor misiunii AMRO că autorităţile române vor continua să facă paşi concreţi pentru simplificarea cadrului legal privind proiectele strategice în domenii-cheie, cum ar fi energia, apărarea şi transporturile.

La rândul său, preşedintele AMRO, Eric Stewart, a apreciat deschiderea autorităţilor române de a aprofunda colaborarea cu SUA, inclusiv în domeniul economic: "România are foarte multe avantaje strategice, cum ar fi calitatea şi pregătirea oamenilor, dar ceea ce remarc în mod special este primirea călduroasă de care se bucură mereu investitorii americani în ţara dumneavoastră. România este unul dintre prietenii noştri extraordinari pe care putem conta oricând", a afirmat Stewart, potrivit comunicatului.

Potrivit aceleiaşi surse, în cadrul întâlnirii, reprezentanţii companiilor au prezentat guvernului un document intitulat "Calea spre prosperitate" ("Roadmap to Prosperity") care conţine cinci recomandări pentru întărirea relaţiilor economice dintre România şi SUA: continuarea îmbunătăţirii mediului de afaceri din România, un dialog la nivel înalt între cele două guverne pe teme economice, aprofundarea cooperării pentru dezvoltarea capacităţii strategice de securitate, inclusiv în domeniul energiei, sprijinirea sistemului de educaţie şi sănătate pentru consolidarea competitivităţii economice, precum şi sprijin pentru companiile româneşti care îşi doresc să investească în SUA.

"Documentul a fost transmis şi preşedintelui SUA, Donald Trump, şi administraţiei americane", precizează comunicatul.

Nu în ultimul rând, investitorii americani şi-au exprimat intenţia de a-şi dezvolta afacerile în România şi de a lansa noi investiţii în domenii precum sănătatea, cercetarea şi dezvoltarea, asigurări, construcţii, apărare, energie şi finanţe.

La reuniune au participat 12 dintre cele mai puternice companii americane care derulează investiţii în România sau care sunt interesate să investească în ţara noastră: Amgen, Archer Daniels Midland, Bell Helicopter, The Boeing Company, ExxonMobil, General Dynamics, Medtronic, Mega Company, MetLife, Oshkosh Defense, Pfizer, Smithfield, Timken.

SursaAgenţia Naţională de Presă AGERPRES

0
0
0
s2sdefault