WORKSHOP – DEZVOLTARE URBANĂ AXA TIMIȘOARA-ARAD

0
0
0
s2sdefault

În cadrul Conferinței Economiștilor Români din Mediul Academic din Străinătate (ERMAS 2016), găzduită anual de Universitatea de Vest din Timișoara (U.V.T.), a avut loc în data de 2 august a.c., în Aula Magna a U.V.T., începând cu ora 10.00, workshop-ul cu tema Dezvoltarea urbană în România, în cadrul căruia a fost discutat și conceptul de dezvoltare urbană pe Axa Timișoara – Arad.

Premisele acestei analize sunt reprezentate de studii ale Băncii Mondiale și ale unor prestigioase publicații economice internaționale care relevă potențialul ridicat de dezvoltare al regiunii de vest a României în ceea ce privește atractivitatea pentru investitori și potențialul de dezvoltare în jurul Axei Timișoara – Arad a unei zone metropolitane de talie europeană, angrenată prin multiple elemente de infrastructură în rețeaua celorlalte metropole din Europa.


Temele dezbaterii au fost axate pe importanța dezvoltării urbane pentru dezvoltarea economică de ansamblu a României, importanța conectivității și a infrastructurii de transport majore, analiza unor modele de management urban eficient, urbanismul în România, funcționalizarea ariilor urbane și dezvoltarea urbană în orașele românești (modele de învățare reciprocă).

La acest eveniment au participat și primarii celor doua orașe.

 

Conform rezoluţiei propuse, administrațiile celor două orașe, se angajează să lucreze la dezvoltarea metropolitană comună, având ca țintă atingerea unei populații de un milion de locuitori și creșterea calității vieții acestora, se arată într-un comunicat de presă al UVT.

Prin acest proiect se are în vedere un model multipolar de dezvoltare integrată, axat pe performanță și specializare inteligentă, capabil să valorifice oportunitățile și să genereze standarde ridicate de trai și competitivitate internațională.

Iniţiatorii proiectului anticipează beneficii și avantaje pentru zona de dezvoltare metropolitană Arad – Timișoara.

 

Prioritățile comune vor fi (în mare măsură regăsite și în Strategia Clusterului ROVEST):

-          dezvoltarea metropolitană comună din punct de vedere economic, social și teritorial, având ca țintă atingerea unei populații de un milion de locuitori;

-          profilarea pe domeniul științei și tehnologiei, ca viitor brand al zonei de dezvoltare metropolitană comună Arad -Timișoara;

-          creșterea calității vieții locuitorilor din zona de dezvoltare metropolitană comună Arad-Timișoara;

-          creșterea mobilității și conectivității în zona de dezvoltare metropolitană comună Arad-Timișoara, în regiune și Europa;

-          dezvoltarea și specializarea inteligentă, valorificând avantajele competiționale ale Regiunii Vest, în acord cu Strategia Regională de Specializare Inteligentă.

 

Clusterul ROVEST și-a dovedit disponibilitatea în implicarea și în realizarea acestui deziderat atât prin legăturile create cât și printr-o Agendă comună cu toți actorii implicați în acest proiect de suflet al Clusterului.

 

Urmează să fie realizat un Masterplan pentru dezvoltarea zonei metropolitane comune Arad – Timișoara.

 

 

Evenimentul a fost rezultatul comun al eforturilor depuse de instituții locale, regionale și naționale, având loc în cadrul ERMAS 2016 – Conferința Științifică Anuală a Economiștilor Români din Mediul Academic din Străinătate. ERMAS 2016 s-a desfășurat în perioada 1-3 august, iar sfera participanților este formată din economiști români afiliați unor universități străine / instituții de cercetare din afara țării, precum și colegi ai acestora care activează în România. Inițiative similare au fost implementate cu regularitate în alte țări europene, cum ar fi Franța, Germania, Grecia sau Ungaria”, se mai arată în comunicatul UVT.

0
0
0
s2sdefault